Naam: John Velde 
Functie: Senior Operations Technician 
Bedrijf: Nederlandse Aardolie Maatschappij

John Velde over ons systeem:

De locatie waar ik momenteel in werkzaam ben is de Ondergrondse Gasopslag in Langelo (UGS Norg). Eén van mijn taken is om de contractor, die aan de installatie moet werken, een veilige werkplek te bieden.

Voordat bepaalde werkzaamheden aan de installatie mogen beginnen in een shutdown, moet de installatie (of bepaalde delen daarvan) volgens NAM regels veilig gesteld worden. Dit betekent dat die wordt vrijgemaakt van druk, gas en vloeistof. Daarmee zorgt NAM Operaties (onder verantwoordelijkheid van de LVP’er) voor een veilige werkplek en worden vloeistoffen en gassen gescheiden van de werkplek. Op die manier zijn we in staat om veiligheidsrisico’s, die tot incidenten zouden kunnen leiden, te beheersen.

Binnen de NAM worden verschillende programma’s gebruikt om een veiligstelling te maken.

In samenwerking met Locktech hebben we een template ontwikkeld in Excel die nu in de Asset Groningen wordt gebruikt. In meerdere sessies hebben we dit nieuw concept uitgewerkt en vervolgens een pilot van het Locktech kabelprint systeem gestart op de locatie UGS Norg. Het grote voordeel van dit systeem is dat het maken van een veiligstelling eenvoudiger is gemaakt plus dat er een labelprinter aan is gekoppeld is. Nadat de veiligstelling is aangemaakt kunnen de veiligstel labels direct eenvoudig worden uitgeprint.

Naast het proces en installaties veiligstellen is met Locktech het labelprint systeem uitgebreid met de electro -en instrumentatie veiligstellingen. Binnen de Asset Groningen wordt er met volle tevredenheid met deze manier van veiligstellen gewerkt en zijn er op dit moment meer dan 10 locaties welke met het Locktech labelprint systeem werken.

Naam: Henk Hulshof
Functie: Wachtchef Operations
Bedrijf: Nederlandse Gasunie N.V.

Henk Hulshof over onze werkwijze:

We mengen en comprimeren aardgas tot de gewenste kwaliteit en druk. Daarnaast maken we zelf stikstof om als menggas te gebruiken in het gastransport systeem.

In mei/juni 2014 zijn we gestart met het introduceren van het Locktech labelprint systeem. Er was behoefte aan een geautomatiseerd label systeem vanwege de veelheid en frequentie in het veiligstellen van installatiedelen (non-stop onderhoud en projecten). Het principe van grote “onderhoudstops” kennen we namelijk niet. Daarom was het schrijven van bloklabels een frequent terugkerend en tijdrovend item.

Tijdens de implementatie van het systeem heeft Locktech goed geluisterd naar de wensen van Gasunie en na een aantal “trial” sessies staat er inmiddels een systeem dat naadloos aansluit op de werkwijze die wij hanteren. Ook in het vervolgtraject is de support uitstekend geweest en konden we rekenen op een prima ondersteuning.

Het Locktech labelprint systeem bespaart ons behoorlijk wat tijd en werk (het komt regelmatig voor dat er tientallen bloklabels tegelijk gemaakt worden). Het systeem wordt inmiddels door iedereen op onze afdeling gebruikt. Het handmatig schrijven van labels behoort nu tot het verleden. Bovendien heeft het Locktech labelprint systeem het voordeel van geprinte (weerbestendige) tekst, waardoor de leesbaarheid van het label altijd gegarandeerd is.

Naam: Daniel Smit
Functie: Proces Operator
Bedrijf: (ex) Gate Terminal

Daniel Smit over onze integratie met een reeds bestaand veiligheids-beheersysteem:

Ik ben werkzaam bij Gate Terminal op de Maasvlakte waar wij LNG (Liquefied Natural Gas) opslaan. Wij vergassen dit om het aardgas vervolgens in het aardgasnet te verpompen. Omdat wij met regelmaat veiligstellen middels het labelen en op slot zetten dienen wij al deze labels voor te bereiden. De gevarenlabels worden dan stuk voor stuk met de hand geschreven.

Na een tip van onze toenmalige plant manager heb ik contact gezocht met Locktech waarna vrij snel een afspraak gemaakt kon worden voor een demonstratie. Hierin kwamen de mogelijkheden naar voren om onze bestaande veiligstelmethode te combineren met een labelprinter.

Na overleg is Locktech nog een keer terug gekomen om samen met mij het Locktech labelprint systeem te integreren. Een aantal weken verder werd de printer geïnstalleerd en was het geheel direct geïntegreerd met ons eigen veiligheidbeheersysteem en gevarenlabels welke wij zelf hebben laten ontwerpen door Locktech. Al met al is alles soepel verlopen en snel geregeld.

Tot nu toe werkt het Locktech labelprint systeem prettig en simpel, waarbij het grootste verschil is dat we de gevarenlabels niet meer met de hand hoeven schrijven. Het labelprint systeem werkt zodanig eenvoudig en vlot dat zelfs de collega’s, die minder handig zijn met computers, er prima mee overweg kunnen!

Naam: Edwin van Mourik
Functie: Senior Operator
Bedrijf: Neste Nederland BV

Edwin van Mourik over de tijdsbesparing tijdens hun dagelijkse voorbereidingen van veiligstellingen:

In december 2016 zijn we met Locktech in gesprek gegaan om ons huidige systeem (het handmatig schrijven) te vervangen voor een digitaal systeem. Locktech heeft voor ons een template ontwikkeld die naadloos aansluit op onze werkwijze.

Na diverse besprekingen met Neste en Locktech zijn we op een goedgekeurde template gekomen Deze template werd door ons als proefdruk aangeleverd. De nieuwe printer en bijbehorende computer zijn in februari 2017 bij ons geïnstalleerd.

Vanaf het begin is iedereen dol enthousiast over het nieuwe systeem. Het bespaart een hoop tijd om alles voor te bereiden voor een loto. Nadat de loto printer was geïnstalleerd is gelijk de vraag gekomen om ook ons blindlabel systeem via hetzelfde concept te laten draaien. Dit is sinds maart 2017 het geval.

Door de hoeveelheid labels die handmatig gemaakt en geschreven werden wilden we graag een systeem hebben die labels efficiënt uitprint en wat heel veel tijd en werk scheelt. We maken er dagelijks gebruik van en kunnen niet meer zonder. De tekst op de labels is weersbestendig en blijft daardoor altijd leesbaar.